Recensie: Hoog Sensitieve Personen ~ Elaine N.Aron

9200000007452418

 

‘Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’…

 

* Voor wie zelf Hoogsensitief (HSP) is en dit te confronterend vind,
    lees deze blog dan op een moment dat jij er aan toe bent!

 

 

HSP

 

‘Dit boek is voor velen een eyeopener geweest. Klachten waar men zich al jaren voor schaamde werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst. Dit boek bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. Vele tienduizenden mensen, waaronder Daphne Deckers, vonden in dit boek de (h)erkenning waarnaar ze op zoek waren.’

‘Ik ben geen kleinzerige bangebroek, ik ben een hoog sensitief persoon. Kijk , daar kun je mee aankomen.’ ~ Daphne Deckers

Elaine Aron helpt HSP’s om hun gevoeligheid te erkennen en ermee te leren leven… Ze helpt HSP’s om sociale belemmeringen in een nieuw kader te plaatsen. ~ Psychologie Magazine

Voor HSP’s is het boek een groot feest der (h)erkenning. ~ Libelle

Hoogsensitief-spin

‘Ze zijn sensitief voor zowel anderen als zichzelf,
ze zijn attent zonder bemoeiziek te zijn,
hun moed is geen bluf maar de kracht om te verdragen…’

~ E.M. Forster, ‘What I Believe’, in: Two Cheers for Democrazy.

hsp

 ‘Dit boek is vooral een boek dat ik kan aanraden aan mensen die zelf gevoeliger dan gemiddeld zijn of aan hen die om welke reden dan ook interesse hebben in dit onderwerp. Of om iemand uit je omgeving die hooggevoelig is, beter te kunnen begrijpen.’ ~ Debbie.S

Kwetsbaarheid

Het is wel pittige stof, vond het soms ook wel veel informatie. Dan raad ik aan om net als mij even een pauze in te lassen en erna verder te lezen. Omdat het een informatief boek met een thema is, leest het toch wel anders. Maar uiteraard kan ieder mens dat anders ervaren. Er zitten ook opdrachten in het boek, sommige om je aan het denken te zetten of om een specifieke gebeurtenis in een ander kader te plaatsen. Zelf was ik vooral benieuwd naar de informatie, dus vond het persoonlijk vooral fijn dat je (h) erkenning kunt vinden in sommige delen. *Al waren er ook genoeg dingen die ik zelf niet zo ervaar of totaal niet herken, elk mens is anders en elk hooggevoelig persoon ook. Dus voel je vooral niet gek of raar als er delen zijn waar jij totaal andere ervaringen in hebt of anders tegen aankijkt. Ook jij bent uniek!’

* De nadelen vond ik het vele smijten met de term HSP of het ‘wij HSP’s’, juist omdat elk mens anders is en dat het soms ook veel informatie was, al heb ik dat dan wel weer creatief opgelost met die pauze momenten 😉 Toch is het ondanks enkele minpunten wel de moeite waard geweest om het te lezen.

Senstivity

Ik deel hier wat feiten en fragmenten uit het boek en soms ook tussendoor eigen aanvullingen: 

Mensen die gevoeliger dan gemiddeld zijn, krijgen vaak in hun leven te horen: ‘Huilebalk, angsthaas, spelbreker of ‘doe niet zo overgevoelig’ Waardoor ze zich al snel anders voelen dan de rest.

lost forr worss

‘Over een sensitief zenuwstelsel beschikken is normaal en is in principe een neutrale eigenschap’ Het zit waarschijnlijk in je genen. Het komt voor bij ongeveer 15 tot 20 % van de bevolking.

Hoog sensitief1

Sommige mensen denken nog altijd dat het iets is dat je moet ‘overwinnen’ alsof het een gebrek is. En een hoop volwassenen hebben moeite met hun weg vinden in het leven als het gaat om de juiste baan, relaties vinden en om in het algemeen een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te krijgen.

She was

Soms kost het een hoop tegenslagen, maar uiteindelijk maakt het je vaak sterker en leert het je veel over jezelf.

Demi lovatoo

Dit boek is een product van vijf jaar onderzoek, diepte interviews, ervaringen, cursussen en individuele consulten met honderden HSP’s.

Feit: Iets minder sensitieve bestaan er ook. 22% = matig sensitief. Ook zij hebben baat bij dit boek. Overigens 42% vond zichzelf helemaal niet sensitief. Hetgeen een idee geeft hoe het komt dat hoogsenstieve mensen zich zo buiten de rest van de wereld kunnen voelen en staan.

Minions

‘Soms kan iemand ook tijdelijk hoogsensitiever zijn, bijv: na een maand alleen in een berghut.’

Sensitive people ... love more

‘Soms voelen HSP’s zich buitengesloten en gekwetst, door het idee dat wij anders zijn dan zij en misschien klinken alsof we denken dat we op de een of andere manier beter zijn. Dan zeggen ze: ‘Bedoel je dat ik niet gevoelig ben? … Zowel HSP’s als niet HSP’s kunnen deze kwaliteiten hebben.‘

just because strong

Wel wil ik benadrukken dat niet elke HSP persoon zich ook in het dagelijks leven zo noemt. Persoonlijk wist ik eigenlijk altijd al dat ik een gevoelsmens of gevoelig persoon was, maar ik wist tot enkele jaren geleden niet dat deze eigenschap een benaming had. En hoewel deze maatschappij en wereld nogal houd van hokjes/vakjes en naampjes, hou ik daar zelf minder van. Voor mij voelt dit boek dan ook nogmaals vooral als (h)erkenning en het verklaart sommige dingen of maakte dat ik mezelf beter begreep. Maar van wij en zij gepraat, daar doe ik liever zo min mogelijk aan mee. Maar daarmee zeg ik niet dat ik het ontken, alleen dat ik de term minder vaak of anders benoem. Ik noem het alleen HSP wanneer ik het aan iemand uit wil leggen, zoals bijvoorbeeld nu in dit item. Gevoelsmens of gevoelig persoon, gevoeliger dan gemiddeld, vind ik persoonlijk een betere benaming of omschrijving. Misschien omdat dat meer bij mij past of omdat ik daar al langer aan gewend was en die eigenschap van mezelf geaccepteerd heb: Ik ben nu eenmaal een gevoelsmens 😉 ‘Just being me, just Debbie’

Spreuk4_1

Elaine werkt in het boek met 4 punten:
– Zelfkennis
– Een nieuw kader
– Helen
– Balans tussen je goed voelen in de buitenwereld en te weten wanneer je beter op jezelf kunt zijn.

Hsp heeft zowel voordelen als uitdagingen. Enkele positieve punten:
– groot inlevingsvermogen
– verbeelding  
– creativiteit
– inzicht 
Hsp’s verschillen onderling aanzienlijk, ondanks hun gemeenschappelijke eigenschap. – Zoals ik al eerder beschreef.

STrongesst

Dit boek verscheen in 14 talen: Zweeds tot Hongaars. Van Europa tot Amerika.

Anders zijn

Toen Elaine in 2011 Hoog Sensitieve Personen & Psychotherapie schreef (om therapeuten te helpen ons beter te begrijpen, bijvoorbeeld door duidelijk te maken dat onze eigenschap geen ziekte of gebrek is), heeft ze een afkorting bedacht om therapeuten te helpen bij het vaststellen van de eigenschap. Volgens Elaine bied die afkorting nog steeds een heel goede omschrijving van ons en het onderzoek op dit gebied. Die afkorting is: DOES.
D – Diepte van verwerking / intensieve verwerking
O – Overprikkeld kunnen raken – sneller moe
E – Emotionele reacties & sterke empathie – merkt meer op, leert snel.
S –  Sensitiviteit – subtiele signalen.

Hoog sensitieve mensen hebben onder bepaalde omstandigheden genetisch gezien meer aanleg voor depressie, het betekend NIET dat elke hoog sensitieve persoon altijd depressief is.

not_always_strong-3168

Elaine haalt ook onderzoeken en wetenschappelijke informatie aan, voor wie daar behoefte aan hebben.

Stress kan een nog grotere factor zijn en invloed hebben bij hoogsensitieve personen.

Feit: Hoog sensitieve mensen kunnen eerder gewoonweg ‘op raken’. Zij bereiken dat punt alleen eerder dan andere mensen. Maar zodra ze even kunnen opladen, herstellen ze gelukkig ook snel weer.

May the stars carry

Hoog sensitiviteit = dus nogmaals, GEEN ziekte of gebrek > maar een eigenschap. En vaak beschikken ze over een zeer goede intuïtie.

Ieder hoogsensitief persoon is anders en dat kan ook van moment tot moment verschillen.

Soms lijken hoogsensitieve mensen een beetje op Kameleons, ze hebben in sommige situaties manieren geleerd of gevonden om zich aan te passen en in andere situaties weer juist niet.

kameleon-620x315
Het boek bevat een zelftest. Online op internet vind je ook diverse testen en of informatie sites. Dit is de test die ik een aantal jaren terug tegen kwam, toen ik ervoor nog niet over de term HSP had gehoord. Voor het eerst vond ik (h)erkening; zie link hieronder:

 

Hieronder benoem ik de dingen waar ik mij in herken, van de zelftest uit dit boek:
– Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving
– Ik word (soms) beïnvloed door de stemmingen van anderen
– De behoefte voelen om jezelf terug te trekken na een drukke dag of een druk moment
– Ja, soms overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes. * deze geld voor mij niet altijd, soms wel soms niet.
– Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.

– Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek.
– Ik schrik gemakkelijk
– Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in een korte tijd.
– Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (door bijvoorbeeld het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen etc * dit heb ik ook soms, niet altijd)
– Ik kan geïrriteerd raken als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen
– Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
– Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurd
* ligt bij mij aan de situatie, soms wel, soms niet.
– Als ik erge honger heb, heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
– Ja met regelmaat wel; Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk
* Inmiddels wordt ik er elke dag een klein beetje beter in 😉 Mede omdat we in veranderlijke tijden leven…
– Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden & kunstwerken en geniet daarvan.
*ook vaak een sterke stem herkenning, dit ontdekte ik in mijn middelbare schooltijd, toen ik door een moeilijke periode ging & ik de stem van een docent herkende tijdens een moeilijk moment.
** Met uitzondering van telefoneren dan wil het heel zelden nog wel is zijn dat ik iemand niet herken, dan halen sommige wel is grapjes met mij uit 😉
– Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten heeft bij mij een (zeer) hoge prioriteit.
– Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder (kunnen) zijn dan gewoonlijk.
* soms, niet altijd, ligt ook aan de situatie en manier waarop.
Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.

alone

Wanneer je 14 of meer vragen met ‘Ja’  hebt beantwoord, ben je waarschijnlijk hoogsensitief. * Je hebt dan dus die hoogsensitieve eigenschap.

ONly choice you have

De feiten omtrent hoog sensitief zijn:

Vaak heb je dan een ‘onterecht gevoel iets te mankeren’

Care 2

+ punten: Veel creativiteit, inzicht, passie, zorgzaamheid!

Girls sensitve* Jongens kunnen evenzo hooggevoelig zijn.

Herkenbaar voor mij > ‘Het je wanhopig kunnen voelen, maar geestelijk in orde zijn.’ Voorzichtiger zijn, diepe verwerking en het opmerken van een stemming of sfeer in een ruimte.

‘Bovendien zorgt deze diepgaander verwerking van subtiele details ervoor dat je meer bezig bent met het verleden en de toekomst. Je weet gewoon hoe dingen zich zo ontwikkeld hebben of hoe bepaalde zaken zullen uitpakken’ *

* Nee ik ben niet helderziend en zie mezelf ook totaal niet zo. Juist heel nuchter en met twee voeten op de grond, ook al ben ik een dromer, Hakuna Matata allee ge hebt ’t of niet. Maar je weet het dan of puur uit ervaring of door je intuïtie. 😉 En ik leef wel in het hier en nu en ook met de dag; omdat ik daarvoor kies, dit zie ik als een keuze. En omdat ik in 2006 een te jonge vriendin verloor die ernstig ziek was (longfibrose), mede daardoor ben ik nog meer met de dag gaan leven, ik ben me bewust van hoe kostbaar elke dag is en dat alles in 1 dag anders kan zijn, zowel positieve dingen als ook de minder leuke dingen die helaas bij het leven horen. Leven zelf = de beste leerschool.

minion4

Veel hoog sensitieve mensen zijn of worden kunstenaars/ uitvinders of op een andere manier wijze mensen.

greatest a

Sensitiviteit = in de meeste gevallen aangeboren. (genen)

Harje

Soms kan een hoogsensitief iemand klaar wakker zijn, na dagen vol indrukken.

heart soft

Hooggevoelige kinderen/ mensen hebben soms eerder het gevoel alleen te staan in deze enge wereld.

high senstive me

Sommige kunnen sneller een schuldgevoel hebben, zelfs als dat niet terecht is.

KOmt wel goed scatje

En sommige zijn sneller bang in het donker of bijvoorbeeld bij onweer, maar dan ook vaak echt heel bang. Iemand serieus nemen kan dan helpen.

 

Niet altijd sterk

 

‘Anders zal een kind om te overleven alles doen wat nodig is om zich aan zijn verzorgers aan te passen, waarbij het eigen karakter weggeschoffeld wordt om later op een andere manier weer boven te komen, mogelijk in de vorm van stress gerelateerde fysieke symptomen.’ * Dit hoeft niet voor elk kind of hoogsensitief mens zo te zijn, sommige zetten het om in positieve of creatieve dingen waardoor ze ook zichzelf uiten of het eigen karakter terugvinden.

not bring me down

Voor hoog sensitieve mensen is geborgen voelen belangrijk.
Er voor de ander zijn kan dan helpen.

Pinky promis

……. Nogmaals elk mens is anders, niemand is exact hetzelfde 

hqdefault

Ik hoop dat ik zo een beetje een beeld heb gegeven van wat hoogsensitief zijn is, wat het met je doet en wat er o.a. in dit boek over te lezen is. En dat dit artikel eraan bijdraagt dat mensen meer begrip hebben voor Hoog Gevoelige Personen. Voor meer informatie raad ik aan om dit boek en/of een van de andere boeken van Elaine N.Aron te lezen.

* kan maar je hoeft je niet in alles te herkennen >

Hoogsensitief persoon


Bij vragen stel ze mij gerust of laat een reactie achter onder deze blog…

Trying to survive


Over de auteur:

Elaine N. Aron doet al sinds 1992 onderzoek naar hoogsensitiviteit en schreef naast dit boek en wetenschappelijke artikelen onder meer: Hoog Sensitieve Personen in de Liefde, Het Hoog Sensitieve Kind, Het werkboek voor Hoog Sensitieve personen, Hoog Sensitieve Personen en Psychotherapie en De kracht van zelfwaardering. Naast haar eigen praktijk voor psychotherapie publiceert ze samen met haar echtgenoot ook artikelen over familierelaties.

31roHdjUwoL__UX250_

Het boek is in diverse boekhandels verkrijgbaar (ISBN: 9 789400 502475)
Bol.com: bol.com link
Bron: Hoog Sensitieve Personen ~ Elaine N. Aron
Uitgeverij: Lev boeken.nl 
Twitter: Lev boeken twitter
Facebookpagina :  Lev boeken Facebook
Meer over Elaine N. Aron:
Haar site;  Highly Sensitive person
> via google en dan: Elaine N. Aron intypen, dan vind je ook een hoop informatie, links, etc…

 

feel deeply

 

Emoties

CzDbxHfY

 

© Debbie : )     31-05-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Eén reactie

  1. Pingback: Recensie: Leven zonder Filter ~ Fleur van Groningen. – Debbie Schigt Official

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s